Mit kell tudni a kontaktlencse viselésről?

Kontaktlencse az alapoktól

Sokan szembesülnek dilemmával, mikor a kontaktlencse és a szemüveg közt kell dönteniük. Valójában a két termék közt leginkább az egyéni igényeink döntenek, és nyugodtan kipróbálhatjuk mindkettőt, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni. Erre egyébként az optikák is lehetőséget biztosítanak egy próbalencse formájában. Viszont azt nagyon fontos nem elfelejteni, hogy mindkét eszköz gyógyászati segédeszköz, akármilyen divatos, márkás kellékek is legyenek napjainkban.

Ez azt jelenti, hogy orvosi konzultáció nélkül ne vásárolgassunk csak úgy. Ennek a káros hatása egy olvasószemüvegnél még nem olyan egyértelmű, bár az sejthető, hogy egy drogériában leakasztott másfeles szemüveg hosszútávon ronthatja is a szemünket, ha épp nem sikerült eltalálni a dioptriánkat, vagy a látásproblémát valami más okozza. Ezt az orvos tudná biztonsággal megállapítani. A kontaktlencse viselésnél azonban ez mind kétszeresen igaz, hiszen itt közvetlenül a szemünkkel érintkezik a lencse. Ha fertőzés, szembetegség áll fenn, közvetlenül rontunk a helyzeten. De még olyan „ártatlan” esetben is, mikor „csak” elméreteztük a lencse görbületét, olyan mértékben rátapadhat a szemünkre a helytelenül megválasztott lencse, hogy egyedül nem leszünk képesek eltávolítani. Ilyen problémáink nem lesznek, ha az orvos által előírt lencsét választjuk.

Kontaktlencse vs szemüveg

A dilemma sok esetben nem is akkora dilemma. Ha az ember felméri és felsorakoztatja az érveit, első reflexszerű érzéseit, egész könnyen hoz döntést. Az egyetlen javaslat, amire mindenkit buzdítanék csak az, hogy valóban próbálja ki mindkettőt. Sokan ódzkodnak a szembe nyúlkálás miatt a kontaktlencsétől, pedig korántsem kellemetlen élmény és sokan vélik, hogy nekik aztán rosszul áll a szemüveg, mikor biztosan tudjuk, hogy ahogy minden arcformához meg van a megfelelő frizura, úgy a megfelelő keret is. Mi is tehát a különbség?

  • A szemüveg egyértelműen jelen van az arcon, míg a kontaktlencse „láthatatlan”.
  • A szemüvegre vigyázni kell sport közben, párásodik, koszolódik, ellenben a kontaktlencséről szinte meg is tudunk feledkezni.
  • A szemüveg karbantartása egyszerűbb, a lencseviselést tanulni kell.
  • A szemüveg nagyobb beruházás lehet, és hosszabb távra szól, míg a kontaktlencsével könnyebb egy változó dioptriaszámot követni.
  • A szemüveg viseléstől nem fárad el úgy a szem. Ember-, és lencsefüggő, mennyire, de a kontaktlencse száríthatja a szemet.

Ezek a tények inkább egy preferenciát jelölnek meg. Ha valaki gyakran spontánul alakítja az életét, annak sokkal több nehézségbe fog ütközni a kontaktlencse viselés. Hiszen az ápoló folyadékot, a tokot, a szemüveget folyton magadnál kell tartanod, mert erre minden este szükség lesz. Viszont annak, aki kifejezetten aktív életet él, sportol, annak a szemüveg leginkább korlátozó tényező. A legfontosabb, hogy saját magunkkal tisztában legyünk, milyen az életmódunk, mik a számunkra fontosabb dolgok és aszerint döntsünk.

Kontaktlencse kezdőknek

Az első kontaktlencse viselés mindig a szemészorvos jelenlétében történik. Előfordul, hogy az első próbalencsét még ő teszi be a szemünkbe, hogy szokjuk, de biztos, hogy néhányszor ki-be veteti majd velünk, hogy gyakoroljuk a mozdulatsort. Ilyenkor cseppet sem szégyen kérdezni, hiszen ez új, senki sem úgy születik, hogy már ismeri a kontaktlencse viselés csínját bínját.

Három fontos dolog van, amit mindenképpen meg kell jegyezni. A lencse berakása, kivétele és az ápolás! Az ápolás nem olyan nehéz, de pont ezért nem is szabad megfeledkezni róla. Ez az a rutin, amitől a lencse fertőtlenítve, tisztán, és olyan állapotban marad, hogy a szemünk befogadni képes. Ha koszos, fertőzött, kiszáradt, könnyen szemészeti problémákkal nézhetünk szembe. Úgyhogy a lencse manőverekhez képest akármilyen unalmasan egyszerűnek tűnjön is, a kontaktlencse ápolása legalább olyan fontos.

A lencse berakása a két művelet közül az egyszerűbb. Mutatóujjra helyezve a lencsét óvatosan ráillesztjük az íriszre. Megvárjuk, amíg a helyére kerül, óvatosan és lassan pislogunk egyet. Ezt persze mondani könnyű, az első pár alkalommal az ember kipislogja, leejti, a fontos, hogy a tisztítást minden egyes alkalommal végezzük el újra. Nagyon kellemetlen érzés, mikor szösz ragad a lencse alá.

A lencse kivétele már annál keményebb dió. Már csak azért is, mert mire eljutunk oda, fáradtak vagyunk, tán a szemünk is szárazabb, de mindenképpen fáradt – ha ne adj Isten túlhordtuk a lencsét, ez hatványozottan igaz. Mégis ki kell venni. Az eljárás alapja az, hogy a domború szemre tapadt lencsét megfogni csak úgy lehet, ha előtte kicsit „felgyűrjük” a szem felületén. Éppen ezért egy csippentő mozdulattal vesszük le. Ez az a mozdulat, ami során bizony lesz néhány lencse, amit megtépünk, ezeket sajnos ki is kell dobni, mert az eldolgozatlan él irritálja a szemet. Mindenképpen gyakoroljuk tehát még a szemésznél, amennyire lehet, hogy megspóroljuk magunknak a későbbi vesződést.

A színes kontaktlencse

A színes avagy kozmetikai kontaktlencse hasonló elven alapszik, mint a hagyományos lencse, csak nem a látáskorrekció a lényege. Egyszerűen a szem színének, mintázatának változtatása. Az eljárás alapja, hogy az íriszünket elfedő lencse van fölül, tehát az ere rajzolt mintázat majd elfedi az eredeti szemszínt. Ez egyfelől ismét bizonyítja, hogy a szemész általi méretezés fontos, hiszen, hogy néz ki, ha kilóg alóla az eredeti szemszínünk? Másfelől ahogy a hajszínnél, a világosabb színnel befedni a sötét íriszt jóval nehezebb – gondoljunk bele, ezen a „festékrétegen” át is kellene látnunk. Érdemes tehát ezt is megkonzultálni az optika szemészével, jobb esetben még fel is tudjuk próbálni, mint kezdetben a próbalencsénket.