Eritrea: a fiatal, különleges hangulatú ország

Eritrea: hogyan vágjunk bele?

Eritrea valaha olasz kolónia volt. Ennek nyoma, az art deco, számtalan épületen megfigyelhető. De nem csak a művészeti korstílus miatt érdemes ellátogatni ide, hanem a lélegzetelállító korallzátonyokkal tarkított szigetvilág miatt is. Mivel az ideutazás a megszokottnál bonyolultabb, a ritkán látogatott ország nincs tömve turistákkal, természeti világa szinte érintetlen. A beutazáshoz vízum szükséges, érvényes útlevél (belépéstől számított min. 6 hónapig). Az oda szükséges vízumot az Eritrea berlini nagykövetségen kérvényezhetik a magyar állampolgárok. Ezeken felül erősen ajánlott utasbiztosítást kötni. Helyben nem tudunk forintot váltani, ezért legyen nálunk elegendő készpénz (USD). Érkezéskor és távozáskor a repülőtéren be kell mutatni az utazónál lévő készpénzmennyiséget. A belépésnél erről tételes listát készítenek a külföldi birtokában lévő bankjegyek címlete szerint. Ezt a listát minden egyes pénzváltásnál le kell pecsételtetni, s megőrizni az országból történő kilépésig.

Eritrea: miket érdemes megnézni?

Az erdővel körülvett Aszmara sok látnivalóval szolgál a turisták számára. Ilyen a katedrális, a színház, a Nagy Aszmarai mecsetet és a híres Fiat Taglierot, amely egy futurista építészeti stílusban épített egykori szerviz. A FIAT Tagliero a harmincas évek elején készült, és a modernizmus egyik legkiemelkedőbb épülete. A repülőgépet formázó épület a kor legmodernebb technikájával vasbetonból épült, de a szárnyak kialakítása akkor is technikai bravúrnak számított. Emellett vannak egészen abszurd látnivalók is: ilyen a roncstemető, ahol a függetlenségi háborúból visszamaradt működésképtelen harci felszerelést halmozták fel – rozsdásodó tankok és teherautók nyújtanak igazán egyedi látványt.

Keren városa az Eritreai-magasföldön található. Ezüst-és fapiaca igazán érdekes. Található itt egy 19. századi erőd, egy háborús temető és az egykori császári palota maradványait is megcsodálhatjuk.

Massawa, az egykori kolónia városa eredetileg két szigetből áll, egy töltéssel kötöttek össze őket. Itt is számos épületet és helyszínt érdemes megnézni. Az ország ősi városa mégis Qohait, ami a déli Debub régióban található és festői szépségű kanyonok övezik.

Ha Eritrea az úti cél ezekre figyeljünk

Ha szeretnénk, a Különleges Úti Célok segítségével személyesen is felfedezhetjük. Eritrea, ez a kicsiny ország 1993-óta létezik függetlenül. Különlegessége, hogy Eritrea egyike annak a kevés országnak, ahol nyíltan egypártrendszer van. A kemény politikai helyzet ellenére a helyiek rendkívül udvariasok, vendégszeretők és halk szavúak. Szégyenlősen, amikor a külföldi turistákkal kell kommunikálni. Eritrea közbiztonsága kiemelten jó, különösen a fővárosban. Éjszaka is nyugodt szívvel sétálgathatunk Aszmara vagy Masszava utcáin. A mindenek felett álló erős állami ellenőrzésnek köszönhető, hogy a keresztény és muszlim lakosság békében él egymás mellett Eritrea városaiban, és a törzsi viaskodások sem jellemzőek. Ennek ellenére Eritrea határain belül akad néhány olyan terület, ahova nem ajánlatos menni. Ilyen a közös határszakasz Etiópiával, a Szudánnal közös határvidék, valamint az akh’fa, Ak’ordat és Barentu városoktól északra és nyugatra eső területek. Ahhoz, hogy külföldi turistaként elhagyhassuk a fővárost engedélyre van szükség, amit az utazás célja szerint illetékes minisztériumtól kell igényelni. Nagyon fontos ennek betartása, mert az utazási engedély nélkül őrizetbe vétel és bűntetőeljárás indítása jár. Szintén a gyakori ellenőrzés miatt tartsunk mindig a következő okmányokat magunknál, az úti okmányoktól és a pénzeszközöktől elkülönítve: útlevél, utazásbiztosítási kötvény másolata, utazási csekkek másolata, bankkártya másolata, bankkártyáknak megfelelő eritreai partner-bank neve, forró vonalának száma, magyar vezetői engedély és személyi igazolvány, valamint a váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai és lakcíme.

Eritrea: turista etikett

Eritrea területén a vallási hovatartozástól függően, a helyiek öltözködésben és viselkedésben is konzervatívak, és az időseket megkülönböztetett tisztelet illeti. Ezekhez az íratlan szabályokhoz az odalátogató turistáknak alkalmazkodni kell. Mivel igen fiatal országról beszélünk, nagyon fontos, hogy igazodjunk a helyi szokásokhoz. Például a bal kéz tisztátlannak számít, ezért kerüljük annak használatát étkezéskor. A liberális gondolkozásnak nincs helye, Eritrea határain belül a homoszexualitás tiltott és börtön jár érte. Ahogy az lenni szokott a politikailag más országoknál, itt is kerülni kell a kritikus véleménynyilvánítást. Helyi magyar konzulátus, nagykövetség, tiszteletbeli konzul nincs. Felügyelő képviselet Kairóban, Egyiptomban van.