Segítség a világításban: a LED profilokról

Mire jó a LED profil?

A LED profilok hasznos részei a ház világításának. Attól függően, hogy milyen hangulatot szeretnénk elérni az otthonunkban, remek megoldást nyújthat ez a termék. A LED profil tulajdonképpen a LED csöveket és szalagokat védő és a fényüket eloszlató üreges szerkezetű profil, ami segít abban, hogy a világítás ízlésesen és hatékonyan felszerelhető legyen. Mi ezzel tettünk egy próbát.

Miért döntöttünk a LED profil mellett?

Egy ideje már terveztük feldobni a lakást valami különlegességgel. Egy jó világítás pedig mindig jó ötlet, ez nem is kérdés. Az elmúlt néhány évben egyre divatosabbak a LED világítások, szalagok és fényfüzérek. Mindenhol jól mutatnak, szerte a lakásban. Gyerekeknek, tiniknek remekül fel lehet vele dobni a szobát, de ha valami elegáns megoldásra vágyik az ember, akkor is remek. A LED profil éppen ilyen, a LED szalag egyébként annyira nem elegáns külsejét „rejti el”, miközben egységesíti a kisebb égők színét is. A konyhabútorhoz kötelező darab, hogyha az ember sok időt tölt a gáztűzhely felett, és vágyik valami változatosságra, ami hangulatosabbá tenné a helyiséget. Mi módjával persze, de szinte az egész lakásban elhelyeztünk ilyen extra LED fényforrásokat, és nem bántuk meg!

Milyen LED profilok közül választottunk?

A LED profiloknak számos fajtája létezik, ami számunkra nagyon fontos tényező volt, mert ahány szoba, annyi fajta megoldásra volt szükségünk. Fontos, hogy minden helyre a megfelelő darabot találja meg az ember. A konyhában például elég nagy bajban voltunk, mert nem tudtuk, hogy a csempére hogyan fogjuk tudni felszerelni a LED profilokat, amikor kiderült, hogy semmi okunk nem volt az aggodalomra, mert létezik konkrétan a csempére szerelhető profil. Persze a lakás legtöbb helyiségére elég a felszínre szerelhető darab, természetesen ez a leginkább triviális. De ahogy megtudtam, létezik süllyeszthető LED profil is, ami talán mind közül a leginkább elegáns és sikkes lehet, hogyha valaki arra vágyik. Mivel emeletes házban élünk, ezért mindenképpen szerettem volna oda is ilyen világítást szerelni. Ez azért is jó, mert éjjelre is felkapcsolva hagyhatja az ember, és nem kell attól tartania, hogy a gyerekek véletlenül lebucskáznak a félhomályban a fokokon. Szerencsére ahhoz is találtunk megfelelő darabot, és a sarkok sem jelentettek gondot a sarok profiloknak. Legnagyobb segítségünk lehet a nem tökéletesen egyenes felületnél a hajlítható LED profil, ami akár teljesen áramvonalas felületekre is felhelyezhető. És ha már így megismerkedtünk a LED profilokkal, azt is fontos megemlíteni, hogy maga a LED miért lett annyi ember kedvence.

A LED profilokon túl: a LED technika

A LED technika az elmúlt években sokat javult, és így át is vehette a halogén égők felett az uralmat. Minden tekintetben nagyban felülmúlja a régi társát, ezek közül talán nem is sikerül majd mindet felsorolni.

Először is, korábbi égőink nem voltak éppen veszélytelenek. Az izzószál a nevéhez hűen izzott, tehát hőt termelt. Az újabb változatnál már nem kell attól félnünk, hogyha a gyerek megérinti, esetleg megégeti magát, ehelyett már önmagában fényt ad, és nem egy izzás állítja elő azt. Így pedig a felülete sem melegszik fel az égőnek, csupán langyos lesz. További előnyei közé tartozik, hogy kevesebbet fogyaszt az elődjénél sokkal, ezáltal spórolhatunk rajta, és megengedhetjük magunknak a hangulatvilágítást is így. Ráadásul hosszú élettartammal bír, csupán néhány évente kell cserélni még állandó használat mellett is. Emellett nagy előnye, hogy meleg sárga, és hideg fehér színekben is kaphatjuk őket a rendes világításhoz attól függően, hogy melyikre van inkább szükség egy szobában. Hangulatvilágításnál pedig a határ a csillagos ég, kaphatunk egyszínűeket, többszínűeket, olyanokat, amiket programozni lehet, ami villog… Mintha lenne az év minden napján egy karácsonyfánk, ami egy kis örömöt hoz a szürke hétköznapokba. Persze nem kell ilyenkor valamilyen túlzó, giccses megoldásra gondolni, hiszen ma már tényleg bármilyen színben és változatban kaphatjuk ezeket a darabokat. Egyik kedvencem mind közül az okos LED, ami egy távirányítóval kezelhető világítást jelent, amelyben programokat, sőt ébresztőt is találhatunk, ezáltal mindig a hangulatunkhoz tud illeszkedni a szoba.

Visszatérve tehát a LED profilokhoz, szerintem egy remek megoldás, mintha egy másik házban élnénk, ami sokkal hangulatosabb, minden szobában van egy kicsi örömforrás, és mindezt néhány ezer forintból ki tudtuk hozni, mert sem a LED profil, sem a hozzá tartozó szalag nem megterhelő anyagilag. Ezért szerettem volna másnak is ajánlani ezt a remek lehetőséget, ami karácsonyi ajándéknak sem utolsó a család számára. Szerintem mindenképpen megéri adni neki egy lehetőséget, én nem bántam meg. Mindenki nagyon élvezi a lakás új kinézetét, és az én hangulatom is jobb, hogyha arra gondolok, hogy megvalósítottuk ezt a tervünket, amit már olyan régóta terveztünk. Így karácsony idején pedig még jobban örülök az extra fényeknek.