A hűtős furgon kihasználhatóságáról

Mikor kell hűtős furgonnal szállítani?

Habár a hűtős furgon nem egy mindennapi szállítási eszköz általában, mégis számos eset előfordul, amikor szükség lehet rá. Nagy segítség minden olyan vállalkozó számára, aki akár rendszeresen szállít, de a saját járműre még nem áll készen vagy egyszerűen nem szeretne ebbe fektetni. Magánszemélyként is előfordulhat természetesen, hogy valami hűtve kell szállítania az embernek, ezért mindenki számára érdemes lehet kicsit jobban beleásnia magát a témába, hiszen hasznos információkkal szolgálhat későbbre, még ha most nem is gondolná az ember, hogy valaha hűtős furgont fog bérelni.

Mire jó a hűtős furgon?

A nevéből egyértelműen kiderül, hogy mi is pontosan egy hűtős furgon. Beszélhetünk olyan darabokról, amelyek valóban hűtésre alkalmasak, és olyanokról is, amelyek fagyasztásra is alkalmasak. Különböző rakodófelületű darabokat találhatunk. De kinek is van szüksége erre a fontos járműre? Nos, minden boltnak és egyéb élelmezéssel foglalkozó egységnek. Így szállítjuk mindenképpen a húsféléket, hiszen azok nem megfelelő hőmérsékleten szállítása vagy tárolása felgyorsítja a romlási folyamatot, és elősegíti a kórokozók elterjedését. Ha valaki emiatt megbetegszik, akkor azért a felelős cégek komoly büntetéssel nézhetnek szembe, így mindenképpen ügyelni kell az erre vonatkozó előírásokra. Ezek az előírások világosan kifejtik, hogy az egyes fajta élelmiszereket mekkora hőmérsékleten szállíthatjuk, de természetesen arról is szó esik, hogy a kocsin belül hogyan szabad szállítani azokat, mennyire kell lenniük a faltól, a padlótól, mit kell ládában és zacskóban tárolni, mit kell inkább lógatni. A járművet természetesen minden szállítás után alaposan át kell tisztítani, így például hentesáru után különösen fontos, hogy a következő másmilyen jellegű termék még véletlenül se érintkezzen közvetve a húsfélékkel.


Így szállítjuk továbbá a zöldségféléket és gyümölcsöket sok esetben, hiszen a hűtés lassítja a romlási folyamatot. Ez természetesen nem minden esetben van így, nem mindegy melyik darabokat milyen körülmények között juttatjuk el egyik helyről a másikra. Egy érdekes termék továbbá a növények, virágok szállítása, hiszen ezekről nem feltétlenül gondolnánk, hogy szükségük van az alacsonyabb hőmérsékletre, azonban mégis előnyös őket ilyen körülmények között szállítani, hiszen a nyári melegben például képesek egy utazás alatt megkókadni, ami akár végzetes is lehet számukra. Mivel a virágok viszonylag drága termékek, így egyetlen cégnek sem előnyös, hogyha akár egyetlen darab elhervad, mire a célállomásra ér. Különösen igaz ez, hogyha nem árulni visszük a virágokat, hanem valamilyen még érdekesebb célra. Az évben több városban is rendeznek virágkarneválokat és kiállításokat, ahol különösen fontos a díj érdekében, hogy a virágok minél jobb állapotban érkezzenek meg a célra.

De miért is érdemes a hűtős furgon bérlése?

A hűtős furgon bérlése éppen olyan, mintha egy kamiont bérelnénk, hiszen egy speciális szállítási eszközről van szó, ami egyrészt nem jellemző, hogy az ember tulajdonában legyen, másrészt egy olyan szűk feladatkört lát el, ami tényleg csak bizonyos esetekben szükséges. Így mindenképpen a bérlés az a lehetőség, amit az embernek igénybe kell vennie. Még olyan esetekben is előnyös lehet, amikor akár napi szinten szükség van rá, de még inkább, hogyha heti, havi néhány alkalomról van szó. Ilyenkor a saját hűtős furgon tulajdonképpen jobb, ha szóba sem jön, hiszen az árát csupán néhány év leforgása alatt hozná vissza. Addigra azonban már tönkre is mehet a vállalkozás, illetve nőhet annyira, hogy a mostani szállítási területtel rendelkező hűtős furgon már nem fogja addigra megállni a helyét.

Továbbá érdemes olyan extra kiadásokkal is számolni, mint a karbantartás költsége, ami egy ilyen speciális jármű esetében igen kiugró lehet. Egy jármű átlagosan évente kétszer, háromszor kerül szerelőhöz, ami a költségek mellett kiesett időt is jelent, ilyenkor tehát bérelni kell ugyancsak, vagy addig leállítani a szállítást, ami szintén költségkiesést jelent. Viszont, ha az ember eleve bérel, az ilyen jellegű kiadások nem őt terhelik. A karbantartás költsége természetesen a tulajdonos feladata, a kiesett időre pedig egyszerűen egy másik modellt használhat a bérlő. Ugyanez a helyzet a vizsgáztatással, a kötelező papírmunkával, a gépjárműadóval, a biztosítással. Ezek önmagukban még nem is jelentenek akkora összeget, azonban együttesen igen szép kiadást jelentenek az egész évre nézve.

A hűtős furgonról összességében

A hűtős furgon bérlésről tehát elmondható, hogy egy remek rendszer, ami egy olyan rést tölt ki a szállítmányozás rendszerében, ami hatalmas segítséget jelent mindazok számára, akiknek nincs vesztegetni való milliójuk a zsebükben – és lássuk be, gyakorlatilag mindenki ilyen. Nincsenek rejtett költségek, mint egy saját jármű esetében, nem kell félnünk attól, hogy egyszer csak lerobban és nem lesz olyan eszköz, amivel eljuttathatnánk az árut a célállomásra, hiszen a bérlés egy állandó megoldást nyújt, több modell közül választhatunk, így mindig lesz olyan hűtős furgon, amire számíthat az ember, ha szükség van rá.