Melyek a leghasznosabb konyhai eszközök?

A konyhai eszközök világa

Sok hasznos konyhai eszközt ismer minden ember a legegyszerűbbektől az egészen bonyolult smoothie készítő, hordozható ivópohárig. A kérdés persze mindenkinél az, mibe érdemes fektetni? Vannak nagyon hasznosnak kinéző konyhai eszközök, azonban sokszor akár hónapokon vagy éveken át nem lesz ezekre szükségünk. Ami viszont biztos: éppen azok az eszközök tűnnek el mindig, amiket a legtöbbet használunk, és a legnagyobb rájuk a szükség. Talán létezik egy eltűnt konyhai eszközök birodalma valahol, olyan sokszor fordul elő, hogy már megint nincs egyetlen kiskanál sem a lakásban. Valószínűleg ott vannak az eltűnt hajgumik és zoknik mellett valahol a csenőmanók otthonában. Komolyra fordítva a szót, a konyhai eszközökből mindig hiány van, és ha nem is lenne, a készletet mindig lehet bővíteni egy-két hasznos darabbal vagy egy újabb szalvétatartóval.

Milyen nélkülözhetetlen konyhai eszközök vannak?

Nem fogok kitérni arra, miért is jó a konyhában a kés és villa, illetve a kanál használata, ehelyett rátérek a lényegre. Sok elektronikai eszköz is hasznos segítség az otthonunkban, ilyen a mikró, a botmixer, a kézi robotgép, a teljesen önműködő robotgép, a turmixgép, a pirítós. Viszont, ha az anyámat kérdeznénk, aki igazi gasztronómiai zseni, egészen biztosan azt mondaná, hogy a konyhai eszközök közül a legjobb találmány a krumplihámozó. Én úgy gondolom, igaza is van. Hiszen ez a remek találmány már hosszú évtizedek óta hűséges tárgy a konyhában. Nem is az a legnagyobb előnye, hogy megkönnyíti a háziasszonyok vagy bárki dolgát, aki éppen főz, hanem gyakorlatilag nullázza az elfecsérelt alapanyagot. Sokszor próbáltam már én is egyszerű késsel olyan vékonyan hámozni, ahogy azt a krumplihámozó teszi, de még sosem sikerült. Jelentős százalékát elveszti ilyenkor a gyümölcs vagy a zöldség, ezért mindenképpen előnyös megoldás, hogyha van otthon egy hámozó, és persze egy pót-hámozó is, hogyha az eredeti darab eltűnne. Ilyen egyszerű, mégis nagyszerű dolog számomra még a reszelő is, hiszen anélkül igen csak meg vagyunk lőve főzés közben, illetve a burgonya- és fokhagymanyomó is a kedvenceim közé tartoznak. A robotgép is nagy segítség a konyhában, mert rengeteg időt tud megspórolni az embernek a főzés során. El sem tudom képzelni, milyen lenne egy torta elkészítése, hogyha nem állna rendelkezésemre ennyi szükséges és előnyös eszköz. Talán neki sem állnék.

Honnan rendeljünk konyhai eszközöket?

Sok olcsó konyhai eszköz webshop található az interneten, ahol valóban kedvezményesebb áron juthatunk hozzá a termékekhez, mint a boltokban. Érdemes tehát az internetről beszerezni az egyébként költségesebb termékeket, vagy ha egyszerre több dologra van szükségünk. Itt a nyár, ilyenkor az ember a szabadsága idejében, bár nem szeret takarítani, azért csak rendet tesz a lakásban. Ez a felújítások ideje, amikor újrafestjük a falakat, építkezéseket vezetünk le, mindig újítunk valamit. Annak is itt az ideje, hogy feltöltődjünk napfénnyel, energiával és konyhai eszközökkel az egész elkövetkező évre. Nem mintha az utóbbit nem lehetne az év bármely szakaszában, de ilyenkor talán egy kicsit több időnk és kedvünk is van ehhez, mint a téli hidegben. Azt pedig végképp senki nem szeretné senki, hogy a karácsonyi vacsora előkészítésénél derüljenek ki olyan dolgok, mint hogy nincs otthon elég muffin papír vagy kosárka forma, valakinek nem jut az egyforma poharakból a  tágabb családi körben vagy éppen eltűnt a soha nem használt őzgerincforma, amire most éppen szükségünk lenne. Érdemes tehát évente egyszer, csak olyan nagytakarítás és leltárazás gyanánt számba venni, mire is van szükségünk, vagy lesz a közeljövőben várhatóan. Ha engem kérdez valaki, szerintem két dolog van, ami minden konyhába kellene, és ez a századik különböző bögre és a csukható fedelű befőttes üveg, amiben remek desszerteket lehet készíteni és tárolni is.

A konyhai eszközök remek ajándékok is lehetnek

Hiszen főzni mindenki szeret, vagy legalábbis próbálkozik vele. Igazi háziasszonyoknak valami különleges vágóeszköz vagy egy új étkészlet mindig nagy öröm, a kevésbé gyakorlott szakácsoknak pedig ott vannak az egyszerű és praktikus dolgok, mint a bögrék vagy vizesüvegek. És persze egy kávéfőző is jól jön minden újdonsült összeköltözött párnak. Ma már rengeteg választási lehetőségünk van a kotyogóstól kezdve az új kapszulás gépekig. Már nem különlegesség a kávéfőzés, bárki képes isteni aromájú energiaitalt készíteni. Nagy piaca van mostanában a szilikon sütőformáknak is, ami persze nem véletlen! Ezekkel a konyhai eszközökkel könnyebb lesz a mosogatás és a sütemény kiszedése is a formából, ami korábban mindig a legtrükkösebb része volt a sütésnek. Úgyhogy, én azt mondom, a hagyományos konyhai eszközökből természetesen mindig legyen otthon, de ne zárkózzunk el az újabb felfedezések elől sem, amelyek képesek nagyban megkönnyíteni a főzést és leredukálni a konyhában töltött időt. Azt fordíthatjuk a pihenésre vagy a családra helyette. Érdemes tehát szétnézni az interneten ezügyben.