A szemüveg keret kiválasztásának nem éppen rendhagyó módjai

szemüveg-keret-pic1

Rosszul állunk neki a szemüveg keret kiválasztásának?

A szemüveg keret kiválasztásakor mindenkinek a fazon és a szín jut eszébe, pedig ez a kis kiegészítő sokkal többet rejt magában. Például nem csak a színe, de az anyaga sem mellékes. Különösen akkor nem, ha kisgyermek számára keressük a megfelelőt, de felnőttek esetében is már előre érdemes megfontolni. Természetesen minden csak a felpróbálás után dől el, de annyira széles a választék, hogy nem lövünk mellé azzal, ha határozott elképzelésekkel jelenünk meg az optikában.

Amikor rákeressünk arra, hogyan válaszunk szemüveg keretet, rögtön az arcformákkal találjuk szembe magunkat. Nem véletlenül, hiszen tulajdonságaink nagyban meghatározzák azt, mi áll nekünk jól. Na, de mi van, ha mi nem a nagy könyvben leírtak szerint szeretnénk a következő keretünket kiválasztani? Mi van, ha már unjuk ezeket a megszokott formákat? Mi van, ha belefér az, hogy nem tökéletes a kerek arcunkhoz a szemüveg, de sose éreztük még ennyire magabiztosnak magunkat? Egyszerű! Kövessük saját véleményünket! A szabályok helyett figyeljünk inkább a minőségre és a megfelelő méretre.

szemüveg-keret-pic2

Szemüveg keret, avagy a méret itt igenis számít

Nagyon fontos, hogy a szemüveg keret mérete illeszkedjen ránk. Ha túl kicsi a keret, akkor nyomni fog, ami előbb-utóbb fejfájáshoz is vezethet. Ha pedig túl nagy, akkor folyton le fog csúszni. De hogyan tudhatjuk, hogy a megfelelő méretű keretet próbáljuk? Először is abból, hogy kényelmes viselni. Nem nyom, nem karcol, nem húz. A helyén marad akkor is, ha mozgunk benne. Utólag nem minden keret állítható, erre is gondoljunk.

Az utóbbi években kezd elterjedni az online próba. Ez annyit jelent, hogy különböző alkalmazásoknak köszönhetően már virtuálisan is fel tudjuk a szemüvegeket próbálni. Ezzel azonban érdemes vigyázni. Nagyon kényelmes és elképesztő, hogy már itt tart a világ, de sajnos pont a méretnél kerül a képbe az, hogy személyesen ott kell lennünk ahhoz, hogy a tökéletesre essen a választásunk. Nem elég, ha jól nézünk ki. Mit számít egy olyan kiegészítő, amely annyira kényelmetlen, hogy egy-két óra után szabadulnánk meg tőle?  Hát nem sokat… A virtuális próba jelenleg csak arra jó – de arra vitathatatlanul – hogy megtudjuk nézni, mely keretek állnak jól nekünk, s már egy kész listával mehetünk az optikába meghozni a végső döntést.

S a lencsékről nem szabad megfeledkezni. Ez megint egy olyan szempont, amelyről kevés helyen lehet olvasni, s még nem találkoztam olyan vásárlóval, aki ebből indult volna ki. A keret mérete a lencsék szempontjából sem mellékes, mert vannak olyan lencsetípusok, amelyeknél nem mindegy, mennyire szűk, keskeny a váz. Ilyenek tipikusan a kombinált lencsék.

szemüveg-keret-pic3

Szemüveg keret, mert nem számít, hogy miből készül

Nem csak a fazonnál és a színnél kell figyelembe vennünk azt, mennyire illik hozzánk, mennyire illeszkedik a ruhatárunkhoz, hanem anyagában is. De az anyag két másik okból is nagyon fontos. Egyrészt a különböző anyagoknak eltérő súlya van, másrészt egyik jobban bírja a mindennapokat, mint a másik. Azonban gondolni kell arra is – főleg kisgyerekeknél – hogy mennyire balesetveszélyes egyiknek, másiknak a viselése. Tipikusan a gyerekeknél nem csak a lencse anyaga, de a keret anyaga is nagyon fontos. Az anyag dönti el azt is, az adott keret milyen munkavégzésre alkalmas. Például sportoláshoz egyáltalán nem ajánlott a fém keret. De nem csak fém és műanyag, hanem titán és acetát anyagú keretek is vannak a piacon. Utóbbiak rendkívül tartósak és könnyűek, előbbi pedig ütésállóságában vezeti a rangsort. A lehetőségeinkről mindig érdeklődjünk az eladónál, akit tájékoztassunk arról, milyen célra használjuk majd a szemüvegünket, s ő segíteni fog a legkényelmesebb, legbiztonságosabb kiegészítő kiválasztásában.

Szemüveg keret választás: túl nagy falat?

A legkevésbé sem! Mindenkire vár a megfelelő szemüveg keret, csak keresni kell. Ez egy olyan döntés, ami általában hosszabb távra szól, ezért ne bólintsunk rögtön rá az első megfelelőnek tűnő darabra. Persze aludni sem kell rá, ha úgy érezzük, elég jó, amit találtunk. Álljon jól, bírja a strapát és legyen kényelmes. Ez a három szempont legyen a kiindulási alapunk, s akkor biztosan nem lövünk majd mellé.