Amit a sóderről tudni érdemes

sóder_pic2

Hogyan vásároljunk, válasszunk sódert? Itt kiderül

A sóder minden építkezés elengedhetetlen alapanyaga, hiszen a betonhoz szükséges talán legfontosabb összetevő. A beton pedig mindenhez kell, ezt kár is lenne tagadni, hiszen tényleg mindenhol ott van. A falakban, a vakolatban, a járdában, a padló alatt, a ház alapján és persze minden kocsifeljárón is, illetve ez tart meg mindent. Az egyik legfontosabb tehát egy építkezés vagy felújítás során, hogy megfelelő mennyiségű sódert rendeljünk, mert annak hiánya igencsak lelassíthatja és megnehezítheti a munkát, amit senki sem szeretne. Érdemes tehát megnézni most, hogy a sódernek milyen osztályozása léteik és hogy mitől függ az ára, hogyan lehet beszerezni egyáltalán. Ha a kérdéseket sikeresen feltettük tehát, akkor jöhetnek a válaszok is.

A sóder osztályozása

Kérdezhetné az ember, hogy miért is olyan fontos az osztályozás, hogy hogyan lehet egyáltalán osztályozni egy apró szemcsékből álló valamit. Nos, éppen a mérete alapján találtak erre megoldást. A szemcsenagyság ugyanis nagyban tudja befolyásolni, hogy a betont majd milyen célokra tudjuk használni, hogy milyen vékony vagy vastag rétegben fog hatékonyan működni repedés nélkül, és hogy sima felülete legyen. Íme tehát az egyes fajták, amelyekkel egy kicsit jobban meg kell ismerkednünk.

sóder_pic3

A többször rostált, apró szemű fajta a legkisebb, amit kaphatunk a piacon, ennek viszonylag sok előmunkája van, hogy ilyen apró, 0-4mm-es darabokat lehessen kinyerni a nagyobb szemek közül, így az ára is kicsit vaskosabb lehet, mint a társainak. Alig durvább alapanyagot jelent ez az ember számára, mintha homokkal dolgozna. Éppen ezért nagyon szép, egyenletes felületet is tudunk alkotni a segítségével, így könnyen tudunk vakolatot készíteni. Az eredmény mindenképpen látványos lesz, viszont mégis tartós. Hogyha valami szembetűnő helyen folytatunk ilyen munkálatokat tehát, akkor a 0-4mm-es szemcsenagyság lesz az igazi.

Az egyszer rostált már kicsit nagyobb méretet enged meg magának, 0-18mm között találjuk ezt az értéket. Ez még egyébként mindig igen aprónak számít, ennek a felhasználása is hasonló lehet, mint a kisebb fajtának. Ennek ellenére egy kicsit tartósabb is már, belőle 3-5cm-es habarcs készíthető, amiből remekül lehet dolgozni, könnyen lehet vele például térköveket is lerakni és megfelelően rögzíteni. Ez sokszor az udvarban is jó ötlet, hiszen a térkövek általában kevésbé csúznak még télen is, mint a sima betonjárda.

A normál sóder 0-16mm-es szemcsenagyságokból áll, össze sem lehet téveszteni ezt fajtát, amit legtöbbször magának a sódernek szoktunk hívni. Ezt már tényleg mindenhez használhatjuk, rögzítéshez, az udvaron járda készítéséhez, a legtöbb esetben akármilyen fontos munkálathoz megfelelő segítséget jelent. Remek ötlet alapozás során felhasználni, lépcsőket is tudunk vele betonozni, feljárókat készíteni. Tényleg egy igazi ezerarcú, sokszoros felhasználású lehetőséget rejt magában ez a szemcsenagyság, amivel a legtöbb építkezés során számolni kell. Ezzel nem lőhet mellé az ember egyetlen felújítás során sem.

Az osztályozatlan sóder 0-24mm-es darabokat rejt magában, ami már egy keményebb beton elkészítéséhez jelenthet segítséget. Sokszor jellemzik ezt az elpusztíthatatlan betontömbök létrehozójának, amibe ha az ember belerúg, jó eséllyel nem annak lesz baja, hanem egy kórházi úttal fog gazdagodni az ember. A tanulság, hogy nem kell köveket rugdosni. Na de az osztályozatlanságának hála ez a lehetőség magában rejti az összes kavics- és törmelékméretet, éppen ezért egy hidat is képes megtartani, és meg is tart számos esetben, gerendáknak lehet jó tartókockája emellett. Hogyha egy kicsit eltérünk a betontömbök készítésétől, akkor ez a szemcsenagyság még arra is képes lehet, hogy az ember egy besüllyedni látszó szobát hatékonyan meg tudjon menteni, tökéletes és nagyon tartós töltőanyagot hozva létre ezzel.

A sóder ára

A sóder ára számos tényezőtől függ, melyek közül az osztályok közötti árkülönbség jelenti nyilván az egyiket, emellett pedig figyelemmel kell lennünk a mennyiségre és minőségre is. Sok helyen láthatunk példát arra, hogy még a származási helyet is megadják, és ettől is függeni fog az értéke a szemcséknek.

sóder_pic1

A sóder szállítása

Ez a bekezdés még inkább az árhoz tartozik, azonban egy kicsit ki is szerettem volna emelni a többi közül, hiszen fontos kérdéshez érkeztünk. Általában ugyanis nem mi fogunk egy platós teherautóval nekiállni elszállítani egyetlen szóródóanyagot sem, az embernek inkább a betonkészítés tökéletes arányain jár ilyenkor az esze, így persze egy cégre kell bíznunk a szállítást. Ehhez árajánlatot kell kérnünk, ebbe bele fog a sóder minden mennyiségi és minőségi aspektusa is tartozni, illetve az a fontos tényező is, hogy a cég milyen messze helyezkedik el tőlünk, hiszen a szállítás számukra is komoly összeget jelent. Éppen ezért a környékünkön érdemes olyan helyet találni, amelyik esetleg éppen a mi kerületünkben vagy városunkban kedvezményesen tudja vállalni a sóder kiszállítását. Ezzel a lépéssel sokat spórolhatunk.