Miből áll egy portfólió fotózás?

Portfólió fotózás nem egyenlő portréfotózás

Amikor azt mondjuk, hogy portré, meg portfólió fotózás, az ember érzi, hogy okkal van itt két külön kifejezés, de nem minden esetben világos a különbség. Az mindenki számára tiszta, hogy portrét már anno is festettek és a színészek, modellek rohangásznak a portfólióikkal, küldözgetik őket potenciális munkaadóknak, hogy majd az alapján őket talán valaki leszerződteti. Ez alapján gondolhatnánk azt, hogy a portfólió fotózás valami nagyon szakmai dolog, de nem ez a különbségtétel lényege.

A portfólió célja a fotóalany több arcát megmutatni, a személyiségének árnyalatait átadni. Nem véletlen, hogy annyi időt töltenek a portfólió válogatásával, hogy pontosan mi is kerüljön bele. Kicsit olyan ez, mikor azon gondolkodunk, mit húzzunk ki az önéletrajzból és mit hagyjunk benne, mert nem ugyanaz érdekli minden potenciális munkaadónkat. A portré ezzel szemben nem olyan sok képet jelent. Funkciójában gyakorlatilag csak egyet, ami egy konkrét céllal készült és azt is szolgálja ki. Lehet ez például egy önéletrajz fotó is. Nyilván ekkor is kattint a fotós azért ötöt-hatot, de ebből mi egyet-kettőt fogunk kiválasztani. A portfólió fotózás ezzel szemben arra való, hogy tíz-húsz kiválasztott és végleges kép is legyen. Lehetsz amatőr, lehetsz profi, a lényeg, hogy a megrendelés sokkal színesebb, széleskörűbb lesz és természetesen nagyobb mennyiséget is kapsz kézhez.

Portfólió fotózás előtt miért kell felkészülni lélekben?

A portfólió fotózás egy igen intim, bizonyos szempontból kiszolgáltatott helyzet is, ahol nagyon fontos a megfelelő hangulat és bizalom a fotós és a fotóalany között. Egy olyan helyzetben, ahol az alany nem modell és nincs hozzászokva ehhez a légkörhöz, a fényekhez, nem tudja feltétlenül az ütemtervet, kiemelten fontos egy bizonyos szinten megismerni egymást, mielőtt az egésznek nekivágunk.

Ez egyébként a fotósnak is igénye, nem csak az alany jól felfogott érdeke. Akkor tud igazán jó képeket csinálni és kihozni a személyiségünket, ha nem ott helyben kell kitapasztalnia, mire, hogyan reagálunk. Éppen ezért az előzetes egyeztetés legjobb, ha élőben zajlik. Egy ilyen találka arra is jó, hogy kattintson párat, megnézze, hogyan reagálunk, alkalmasint meg is mutassa, hogy hogy néz ki és mi is szembesüljünk vele, milyen rólunk egy profi kép. Mert a profi kép még nem avanzsál minket azonnal topmodellé.

Lehet, hogy rossz a tartásunk, lehet, hogy éles minden bőrhibánk és sminkesre lesz szükség, lehet, hogy lerí a feszültség a mosolyunkról. Ezeken természetesen lehet segíteni, de a közreműködésünk nélkül nem fog menni. És ezt nagyon fontos megérteni: a retusálás nem old meg mindent. Ha jól érezzük magunkat a kamera előtt és oldottak vagyunk, mindez átüt majd a képeken is és ennél jobb recept nincs. Ehhez pedig fontos, hogy rendben legyen az énképünk. Ugyanis a fogunk nem lesz kevésbé csálé, a fülünk sem kevésbé elálló, az orrunk se lesz piszébb. Önmagunk maradunk a legszebb sminkben, legjobb séróval és a legvagányabb pózban is – ha magunkat nem szeretjük, ez nem fog segíteni rajta.

Összességében a portfólió fotózás egy vidám, jó hangulatú esemény tud lenni, ahol megismerheted önmagad egy egészen új szögből. Ez a szembesülés nem feltétlenül rossz, de kiváltképp, ha aktokat szeretnél, készülj fel! Ez valahol egy lelki utazás is.

Hogyan zajlik a portfólió fotózás?

Elsősorban egy egyeztetéssel, például itt: https://www.g3studio.hu/portfolio-fotozas-budapest/. A fenti intimitás kialakításában nagyon fontos az előzetes személyes egyeztetés, de más előnye is vannak. Hiszen a megrendelő nem feltétlenül van otthon a fotós szakmában, jobb átbeszélni, mit is szeretne, mik az igényei, mik a tabuk. Hiszen lehet, hogy portrét mond és portfólióra gondol? Nem baj, csak derüljön ki. Ez csak egy példa, ahol félremehetne a kommunikáció, de pláne a szépérzék olyan, hogy érdemes jól átbeszélni, hogy mindenkinek ugyanaz a cél lebegjen végül a szeme előtt. A legjobb, ha tudunk olyan képeket, olyan hangulatokat mutatni a fotósnak, amire vágyunk, ebből ő már a technikát is jobban be tudja lőni.

Az egyeztetés során az is kiderül, hogy sminkest, fotóst, netán sztájlisztot szeretnénk-e még felfogadni. Ezt lehet, hogy a fotós is tud ajánlani, vagy a műterem, természetesen ezzel együtt nő majd a szolgáltatás ára is.

A portfólió fotózás napján a fotós biztos, hogy hamarabb helyszínen van, hiszen, mire mi odaérünk, neki már a legtöbb mindent be kell állítania. Persze ez lehet aközben zajlik, hogy minket sminkelnek és cicomáznak. A fotózás maga elmondva egyszerű, de sokat hagyatkozunk majd értelemszerűen a fotós utasításaira. Érdemes az esetleges kellékekre már jó előre gondolni.

Az utómunkálatok még eltartanak egy darabig, jó, ha megegyezünk a fotóssal egy határidőről, ameddig „hagyjuk őt dolgozni”. Hogy hogyan és milyen adathordozón kapjuk majd meg a képeket, már a megbeszéltek függvénye.

Kinek ajánlott a portfólió fotózás?

Mindenkinek. Hangsúlyoznám, hogy ez nem csak a fiatal csajok kiváltsága. Egyrészt férfiak is élvezhetik, ha előnyös képek készülnek róluk, másfelől az idősebb generációk miért maradjanak ki a mókából? A családi fotózások szerencsére egyre divatosabbak, és egyre szélesebb réteg engedheti meg magának, hogy mókázzon egyet a kamera előtt.