Milyen a jó kutyafekhely, kutyaágy?

Miért szükséges egy kutyafekhely, kutyaágy minden kutyás otthonban?

Természetesen minden gazdit kenyérre lehet kenni, amikor a kedvence a kanapén elnyúlva heverészik és állát feltámasztja a karfára. Avagy, amikor kedvesen odakucorodik mellénk az ágyba. Ez kölyökként még nekünk sem feltétlenül tűnik fel, mennyire helytelen és sok hátránnyal is jár, amikor meg már felnőtt a kutya, csak nagy nehézségek árán tudjuk leszoktatni. Egy dolog, hogy nem az ágyon van a helye, de helye kell legyen minden kutyának. Tehát akár leszoktatni akarjuk erről, akár megelőzni, hogy a szokás kialakuljon, mindenképpen szükségünk lesz kutyaágy, kutyafekhely kialakítására az otthonunkban.

Elsőre természetesen adja magát, hogy vegyünk pár ezer forintért valamit, ami szembe jön. Ez sajnos sokan a saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy nem a legjobb megoldás. Ugyanis kutyaágy kutyafekhely kínálatban nincsen hiány, ellenben nagyon nehéz olyan terméket találni, ami mind funkciójában, mind esztétikájában megfelel az elvárásainknak. Hajlamosak vagyunk a saját érdekeink alapján dönteni, nem feltétlenül önzésből, egyszerűen csak mert ezekkel jobban tisztában vagyunk. A kutyák általában hálásan fogadnak mindent, így a fekhelynek is csak örülni fognak, még akkor is, ha nem a legjobb fajta, Ez kedves tőlük, de nem segít számunkra a nekik legjobbat kiválasztani. Mire figyeljünk hát oda?

A kutyaágy, kutyafekhely kiválasztása?

Első körben a legfontosabb megismerkedni a kutyánk szokásaival. A kutyafekhely, kutyaágy neki kell megfelelő legyen elsősorban. Ha már pár éve ismerjük a kutyánkat, egész jó eséllyel tudjuk megsaccolni, mit szeret. Kemény fekhely, puha, milyen anyagokat, szokott-e kaparni, stb. De ha most készülünk fel egy jövevény érkezésére, először is mentsük fel magunkat. Törekedni kell a megfelelőre, de elsőre kicsi az esélye, hogy sikerülni fog. Ez része a megismerésnek, úgyhogy ne keseredjünk el. Ebből talán az is logikusan kikövetkeztethető, hogy nem érdemes csilliárdokat költeni, amíg nem tapasztaltuk ki pontosan, mire van szükség. Sajnos a minőségre nem garancia az ár, mindenképpen el kell gondolkodnunk a dolgon.

Egy fő szempont, hogy a kutyafekhely, kutyaágy bírja a gyűrődést. Ez azt jelenti, hogy az anyaga, és a varrása is kibírja, ha a kutya ráhuppan, ráugrik, mocorog rajta, ha a karmával próbál vackolni, ha sarat hoz be rá a bundáján, sőt, még azt is, ha esetleg bepisil. Ez egyfelől azt jelenti, hogy a kutyafekhely, kutyaágy erős anyagból legyen, jó, ha ez az anyag víztaszító, lepergető, úgy kevésbé issza be mondjuk egy eső után, amit a hosszúszőrű kutya bundája kienged magából. Másfelől kifejezetten nem árt, ha a kutyafekhely, kutyaágy tisztítható. A levehető huzat, amit csak bedobunk a mosógépbe egy áldás.

Egy másik fontos szempont, amit a kutyánk ugyan nem fog elárulni, de jó, ha tudjuk az a kutyafekhely, kutyaágy tartása. Az az ágy, amiben alig van töltelék, olyan, mint egy félig lyukas babzsák. Feküdtünk már ilyenen? Az ember súlya alól kifut a töltőanyag a szélekre, ahol semmi haszna, ellenben a súlypontunk alatt meg már más nem is marad, mint a padló. Szóval ha nincs elég tartása a kutyafekhely, kutyaágy modellnek, gyakorlatilag a földön altatjuk a kutyánkat.

Ez egyfelől nem az, amit szeretnénk, mert nem kényelmes, nem meleg, sőt akár elő is segítheti a megfázást. Másfelől ortopéd szempontból sem kielégítő. Ugyan a kutyák a legritkább esetben panaszkodnak, a gerincük nekik is jó, ha nem kanyarog össze vissza, ehhez stabil fekvőfelületre van szükség.. Nem az a fontos, hogy olyan pihe puha süppedős legyen, hogy gyakorlatilag elmerüljön a kutyánk.

Ez talán magától értetődő, de azért ide kívánkozik, a kutyafekhely, kutyaágy felületén férjen el a kutyus. Leginkább akkor fontos tényező ez, ha kölyökkutyát veszünk magunkhoz. Persze tervezhetünk úgy is, hogy amíg gyakoribbak a feltételezhető bepisilős balesetek meg fogzás miatti rágások, nem ruházunk be nagy mértékben kutyafekhely, kutyaágy vásárlásba és majd akkor vesszük meg a felnőtt verziót, mikor már kinőtte a kicsit. Így is lehet. Csak legyünk tudatában annak, hogy a nagy testű kutyák hirtelen nyurgulnak és nőnek nagyra.

Hogy tetszik-e nekünk vagy sem, csak ezután következik. Persze jó, ha a kutyafekhely, kutyaágy nem otromba, de igazság szerint ez csak nagyon sokadik szempont a listán és mire odakerülünk, nagyjából két választási lehetőségünk van. Azért nem kell kétségbe esni, a legritkább esetekben olyan otrombák ezek a verziók, hogy képtelenség lenne elképzelni a lakásban.

A kutyafekhely, kutyaágy választás szempontjai:

  • bírja a strapát
  • könnyen tisztítható, nehezen koszolódik
  • jó a tartása
  • elég nagy
  • kinéz valahogy

Extra igények kutyafekhely, kutyaágy választásnál

Ha a kutyánknak különleges igényei vannak, ezeket is érdemes felvenni a szempontjaink közé és átgondolni, hogy akadályozza-e az általunk választott kutyafekhely, kutyaágy bármiben is? Egy porckorong sérüléses, idősödő kutyának nem érdemes olyan fekhelyet kijelölni, ahova állandóan fel kell másszon és ahonnan minden alkalommal le kell ugrani.

Sok fajta egyede lehet allergiás. De egyébként sem árt, ha antiallergén anyagból készült ágyat választunk. Akár a bőre érzékeny, akár légzőszervi allergiáról beszélünk, de egy teljesen egészséges kutya esetén is jó megelőzni a poratkák kialakulását.