Mi mindenre jó a hűtőautó?

Mi is a hűtőautó?

Ez egy kicsit furcsa kérdésnek tűnhet, de a hűtőautó valójában egy igen tág fogalomkör. A fagyis kocsi hűtőautó? Igen az. Valójában egy olyan nagyobb légterű, általában szállításra, logisztikai feladatokra használt járműről beszélünk, ahol szabályozható a raktér hőmérséklete és képes az árut hűtve tartani. Ez alapvetően sok mindenre alkalmassá teszi, bár általában megragadunk a különféle ételszállítások elképzelésénél. Nézzük tehát, mi mindenre jó egy hűtőautó?

A hűtőautó felhasználásai

1. Hűtőautó és ételszállítás

Erre gyakorlatilag mindenki gondol, hiszen amikor a Family Frost autó begördül a környékünkre és a sziréna szlogen messze hirdeti, hogy megérkezett, tudjuk, hogy itt a hűtőautó. És megyünk a mirelit áruért, fagyasztott zöldségért és leveles tésztákért. Ezekben a felállásokban a hűtőautó általában nem a sofőrt illeti, hanem a láncolat bocsátja rendelkezésre a fuvarozásért cserébe. Ennek megvannak a maga előnyei, hiszen ez azt jelenti, hogy a lánc egy teljes flottáért felel, megteheti, hogy szervizt tartson fenn és csereautót is biztosítson, ha szükséges.

2. Készétel a hűtőautóban

Amikor catering szolgáltatásokat veszünk igénybe, magától értetődőnek vesszük, hogy az étel, amit megrendeltünk frissen és alkalmanként még melegen is vár bennünket ott, ahol közel távol nincs is konyha. Ehhez a trükkhöz is elengedhetetlen egy hűtőautó, hogy a tegnap vagy a kora délelőtti órákban elkészített étel meg ne romoljon, de el tudják szállítani oda, ahova szerettük volna. Esküvők, rendezvények alkalmával ezáltal kifejezetten elengedhetetlen egy hűtőkocsi.

3. Fesztivál

A fesztiválok elengedhetetlen tartozéka az a számos bódé, ahonnan italt, ételt mérnek. Ez annyira alapvető, hogy alkalmasint el sem csodálkozunk rajta, de ezek közül egyik másik, bizony hűtőautó. Persze van, ahol megoldják a dolgot szimplán egy-két hűtő beépítésével, de ahol nagyobb mennyiségekről van szó, elengedhetetlen a hűtőkocsi.

4. Rendezvények

Már említettük, hogy a kész ételek kiszállításához elengedhetetlen egy hűtőautó, de alkalmasint a szerepe azzal is bővül, hogy egyszerűen frissen tartja az árut. Ez főleg több napos rendezvények idején fordul elő, pláne, ha a rendezvényhelyszínen nem áll rendelkezésre annyi hűtőhelység, amire szükség volna – pláne, hogy a közétkeztetésben szigorú előírások korlátozzák a hűtőhasználatot. Ha van kellő áramforrás, a hűtőkocsinak alkalmasint semmi más szerepe nincs, mint hatalmas mobilhűtőként funkcionálni. Ennek egy előfeltétele van, a hűtőautó hűtsön akkor is, ha nem megy a motor – kicsit drága mulatság lenne, a környezeti hatásokról nem is beszélve, ha napokig folyamatosan járatnánk a motort.

5. Áruszállítás

A zöldség és húskészítmények kiszállítása során, és általában a romlandó áruk esetén kiemelt fontosságú, hogy még eladható állapotban legyen az áru, mire elér a célhoz – melyik kereskedő venné át máskülönben? Így magától értetődő, hogy a zöldség, gyümölcs, húskészítmények, tejtermékek csak hűtőautóban juthatnak el A-ból B-be. Ennek köszönhetően számos fuvarozó, logisztikai cég, ha szerepet vállal az élelmiszerszállításból, külön kis flottát tart hűtőkocsikból. Itt hasonló előnyök érvényesülnek, mint amit a láncolatoknál fejtegettünk. A flottát fenntartani kisebb részköltségekkel jár, szerviz lehetőség adott, csereautók rendelkezésre állnak és a különféle vizsgák, engedélyek is egy kézen keresztül nagy számban kerülnek megszerzésre.

6. Gyógyszer készítmények

Ritkán gondolunk rá, pedig a legtöbb gyógy készítményre, a gyógyszerekre pedig pláne odaírják, hogy szobahőmérsékleten tároljuk őket. Ez még olyan hátköznapi dolgokra is igaz, mint egy kontaktlencse folyadék. Ezt a nyári rekkenő hőségben az autópályán egy zárt kocsiban semmiképpen sem tudnánk máshogy garantálni, hacsak nem hűtőkocsiban fuvarozzuk őket. Éppen ezért a gyógyszeriparban gyakran alkalmazott módszer a termékek fuvarozására a hűtőautó.

Mit kell tudni a hűtőautó használatáról?

A legtöbb hűtőautó egy furgon vagy kisebb teherautó. Első körben azonosítsuk a jármű típusát és, hogy milyen jogosítványra lesz szükség a vezetéséhez, mert nem alapvető, hogy a B2-vel elboldogulunk. Persze külön vizsgát tenni nem lehetetlen célkitűzés, de ha szükséges, mindenképpen időt kell szánnunk és beterveznünk ezt a kiesést, mielőtt a hűtőautót furikázhatnánk.

Emellett az engedélyeztetés is fontos részét képezi a biztonságos és nem mellesleg jogszerű felhasználásnak. Egy furgonra alapvetően más szabályok vonatkoznak pont az áruszállítás kényes volta miatt, hát még, ha ezek kiemelten romlandó árukat jelent, mint tejtermékek és húsok. Ahány skandallum járta a megfertőződött élelmiszerek kapcsán, gondoljunk csak a máig híresen hírhedt szalmonella járványokra az iskolákban – senkinek sem kívánom. A műszaki és a különféle autópálya engedélyek, illetve az adók már olyan alapvető dolgok, amikkel az egyszeri autótulajdonos is szembesül, de természetesen itt sem feledkezhetünk meg róla.

Ami esetleg még átgondolást igényel, az a hűtőautó raktere. Hogyan rögzítsük és helyezzük el az árut, hogy biztonságban jusson A-ból B-be. Ez előrecsomagolt áruk esetén nem olyan kérdéses, mint mondjuk készételeknél, ne adj Isten egy esküvői torta szállításánál. Fő a biztonság, a hűtőautóval soha senki sem fog rallyzni.