Mosdó: hogyan találd meg a tökéletes darabot a fürdőszobádba?

Mosdó tudnivaló

Azt hitted a mosdó egy olyan kutyaközönséges dolog, ami mögött nincs semmiféle tudomány? Ma már aligha találni olyan témát, amiről nem lehet oldalnyi értekezéseket találni online, sőt vitákat kirobbantani vele. A szaniter fajták közt is az egyik legproblémásabb a mosdót kiválasztani.

Egyfelől a mosdó igen domináns eleme bármelyik fürdőszobának, viszonylag magasabban van a többi elemnél, esetenként elég nagy is. Stílust, hangulatot teremt, úgyhogy általában határozott elképzelésekkel vágunk neki, hogy milyet is szeretnénk. Választék manapság akad bőven, csak győzze a pénztárcánk. Viszont akkora a választék, hogy ember legyen a talpán, aki megtalálja benne a legjobb megoldást. Ha pedig olyan vagy, mint én, aki mániákusan a teljes kínálatot akarja átfésülni, mert csak akkor érzi úgy, hogy megfontolt döntést hozott, kicsit kénytelen leszel taktikát váltani. Manapság ugyanis akkora a kínálat, hogy életed végéig se néznéd át teljes mértékben.

A mosdó funkcionalitásáról

Elsődleges szempont általában az esztétikum, amikor szanitert vásárlunk, kiváltképp, ha mosdót. Pedig ez csak egy szempont a sok közül és nem kellene elhalványítania más lényeges pontokat. Mint például a forma szem előtt tartását. Vagy a beépíthetőség, netalántán a tisztíthatóságot. Háziasszonyok figyelem, ez nagyon is fontos szempont!

Ahhoz, hogy a mosdó kényelmes legyen megfelelő magasságot kell választani hozzá. Ez természetesen több emberes háztartásban önmagában kompromisszumokat kíván meg, de azért egy mindenkinek elfogadható átlagértékben valószínűleg meg tudtok egyezni J A szakemberek nyolcvan-kilencven centi között javasolják elhelyezni a mosdó peremének magasságát. A számunkra konkrétan ideális méretet legkönnyebben úgy határozhatjuk meg, hogy odaállunk a mosdó elé, picit megemeljük a karunk, hogy a könyökünk egy enyhe szöget zárjon be és megmérjük a tenyerünk mutatta magasságot.

Mosdó típusok

Mint kezdetben említettem volt, számos mosdó forma közül választhatunk ma, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Nézzük meg madártávlatból, mik is ezek.

1. hagyományos mosdó

Ez a leginkább ismert és elterjedt, hiszen a legtöbb háztartásban pár évtizeddel ezelőtti felújítások során még ez volt elérhető. Egy mosdó pedig igencsak időtálló, általában akkor dobjuk ki, ha felújítjuk a lakást, nem akkor, ha elromlik.

Általában falra szerelt kivitelezésűig, igen gazdag forma és méretválasztékban. Ha nem szeretnénk a kilógó szifont nézegetni, léteznek porcelán szifontakarók, de akár egészen a földig érő mosdólábat is beszerezhetünk, mely esztétikus módon takarja a nem kívánt csöveket.

Jó észben tartani, hogy ezek a mosdók nem arra lettek kitalálva, hogy bútorba építsük őket. Persze, ki lehet vágni a bútort, hogy pont így odapasszoljon, vagy egyszerűen betolni alá, de azt fogjuk tapasztalni, hogy a mosdóról lefolyik a víz és szépen eláztatja a bútort, rosszabb esetben becsöpög a belsejébe. Maga a mosdókagylót ezekben az esetekben nem úgy alakítják ki, hogy benntartsa a vizet.

2. beépíthető mosdó

Na, ez az a típus, amit ergonómiailag úgy fejlesztettek, hogy beépíthető legyen. Méret és formagazdagságuk vetekszik a hagyományos mosdókéval, arra kell csak ügyelni, hogy milyen pultba építhetők be: márvány, csempe, stb. Arra ügyeljünk, hogy ne hagyjunk a beépítéskor túl nagy hézagot, mert azt nem fogjuk tudni leragasztani, hát még szigetelni.

3. ráépíthető mosdókagylók

A ráépített mosdó előnye, hogy már eleve megoldott a szifon rejtése. Ellentétben a beépíthető mosdóval, ahol a mosdókagyló pereme a pulttal egy síkban van, a ráépíthetőnél pont, hogy a mosdó legalja támaszkodik a pultra. Ez abban az esetben fontos szempont, ha a szaniter vásárlás során a bútor magasságát számoljuk. Ugyanis, ha hetven centiméter a nekünk kényelmes magasság, akkor értelemszerűen a mosdó magasságával együtt kell a bútor elérje ezt a hetven centis magasságot. Fontos, hogy ne értsük félre egymást az asztalosokkal, akik – hacsak nem hangsúlyozzuk – könnyen meglehet, hogy a sokkal inkább elterjedt beépíthető mosdóra fognak gondolni a tervezésnél.

4. szárnyas mosdó, pultos mosdó

A szárnyas pultos kialakítás legnagyobb előnye, hogy egy elemből áll a pult és a mosdó is. Innentől kezdve nem kell bajlódni hézagokkal, szigeteléssel, és az egész felület kiválóan takarítható. Értelemszerűen akkora variációs lehetőségünk ebben az esetben nincs, ugyanakkor igazán praktikus megoldás. Egy jellegzetességgel érdemes számolni, a pultos mosdóknál a mosdókagyló öblös részét úgy tervezik, hogy elöl kilógjon a bútorból. Teljes mértékben tehát nem bepíthető.

A tökéletes mosdó kiválasztása:

Ha már találtál egy darabot, amibe beleszerettél, azért előtte van pár praktikus paraméter, amit érdemes figyelembe venni.

Alapanyag

Hogy mennyire időtálló a mosdó maga, nagy mértékben az alapanyagától függ. Ez segít megtartani a színét, és természetesen a repedések, törések elkerülésében is nagy szerepet játszik. A leginkább ellenálló anyagok a kerámia, illetve az öntött műmárvány.

Méret

A magassá megválasztásáról fentebb már szóltunk, de az sem mindegy, mekkora helyet hagy mondjuk a fal és a mosdó közt, vagy éppen mekkora pakolófelületed van oldalt.

Forma, stílus

Ezt vélhetően már ösztönszerűen kiválasztottad, de nem elhanyagolható szempont, be kell valljuk. Ha esetleg balkezes vagy, kereshetsz balos kialakítású mosdót is, illetve érdemes észben tartani, hogy milyen a fürdőszoba többi szanitere. A lágy ívek közt ki fog lógni egy erős szög és fordítva. Ha biztosra akarsz menni, és megteheted, mert mondjuk, most újítjátok a fürdőszobát, érdemes ugyanabból a termékcsaládból válogatni.